Energie Management – Door Maxine Rouwendal

Je vraagt je weleens af waar je energie aan opraakt, ik in ieder geval wel. Doodmoe ben ik dan, maar waarvan? Het huishouden? Zorgen voor mijn kind? Lunchen met een vriendin? Een stuk wandelen? Waarom zijn we de ene dag futlozer dan de andere dag? Het is niet alleen de inspanning die je levert, het heeft ook te maken met wat je ergens voor terugkrijgt. Huh? Ik zal het uitleggen.

Tijdens mijn studie voor Psychosociaal Counselor heb ik kennis gemaakt met de ‘winst/verliesrekening’, een geweldig hulpstuk om erachter te komen waar je energie wegsijpelt of waar je juist energie van krijgt.

Het werkt als volgt:

Je begint met het tekenen van vier kolommen, zoals hieronder afgebeeld. In de ‘wie/wat’-kolom schrijf je personen of bezigheden, bij ‘energie (in)’ vul je in hoeveel energie je erin steekt. De energie wordt uitgedrukt in punten, van 0 tot 100. In de kolom waar ‘energie (uit)’ staat, geef je punten voor de hoeveelheid energie die je terugkrijgt van desbetreffende persoon of bezigheid.

Energie Management Voorbeeld 1

De volgende stap is het invullen van de ‘wie/wat’ – kolom. Alles wat jou bezighoudt, mag erin. Om het simpel te houden, heb ik het lijstje algemeen gehouden, maar je kan echt alles opschrijven! Namen van personen, specifieke hobby’s, werk, sport, religie… Whatever you like.

Energie Management Voorbeeld 2

Nu we de basis van de ‘winst/verliesrekening’ hebben, kan ‘ie ingevuld worden. Ik zal toelichten hoe je bepaalt hoeveel punten er naar welke persoon of bezigheid gaan.

De eerste op de lijst is bij mij ‘relatie’. Ik stel mezelf een paar vragen: Hoeveel tijd en energie steek ik in mijn relatie met Mark? Ben ik lief tegen hem, kus en knuffel ik hem vaak genoeg en zeg ik dat ik van hem houd? Sta ik voor hem klaar als hij me nodig heeft, ben ik zijn steun, zijn geliefde en zijn beste vriendin? Ja, naar mijn idee ga ik voor Mark door het vuur en heeft hij het gevoel dat hij altijd op me kan rekenen. Ik geef 90 punten, omdat het natuurlijk altijd beter kan. Julius is bijna een halfjaar geleden geboren en ons nieuwe leven begint steeds meer vorm te krijgen. Af en toe schiet de aandacht voor elkaar er wel even bij in, maar het gaat allemaal behoorlijk goed, eigenlijk! Op de hiervoor beschreven manier werk je ieder punt van je lijstje af, zodat het voor jezelf duidelijk wordt hoeveel energie je erin steekt en dus hoeveel punten je kunt noteren.

Energie Management Voorbeeld 3

Als je jouw ‘energie (in) – kolom’ hebt voorzien van punten, dan kun je verder met ‘energie (uit)’. Dek de ‘energie (in)’ – kolom wel even af, dan weet je zeker dat je objectief bent en de punten niet op elkaar afstemt ;) Stel jezelf weer een aantal vragen over ieder onderwerp op je lijstje: hoeveel krijg ik ervoor terug? Hoe vaak belt die persoon mij? Ben ik blij om naar mijn werk te gaan? Geeft het mijn hobby mij voldoening? Denk bij ieder onderwerp op je lijstje goed na over wat het jou brengt. Stel jezelf een paar verduidelijkende vragen en je komt er in een mum van tijd achter hoeveel punten je moet geven.

Energie Management Voorbeeld 4

De laatste stap is het optellen en aftrekken van de punten uit de ‘energie (in)’ – kolom en de ‘energie (uit)’ – kolom. Voor mijn gevoel krijg ik heel veel terug in mijn relatie met Mark, dus ik heb 100 punten gegeven. 10 punten meer dan ik erin steek, dus de uitkomst is +1 0. Bij ‘gezin’ gaat er evenveel energie in als uit, dus de uitkomst is 0. Ik probeer zoveel mogelijk tijd en liefde in mijn familie te steken, maar omdat wij nu zelf een gezin vormen, is het soms even zoeken. Gelukkig hoef ik me bij mijn familie nooit te verontschuldigen, sterker nog: ik krijg voor mijn gevoel meer energie terug dan ik geef! +15 dus. Bij ‘hobby’ verlies ik een klein beetje energie, omdat ik er niet veel tijd voor vrijmaak en er dus ook niet echt veel voor terugkrijg. Een flinke lekkage kom ik tegen bij ‘werk’. Op dit moment ben ik op zoek naar werk en daarvoor solliciteer ik regelmatig. Ook heb ik mijn cv up-to-date gemaakt en een leuke foto van mezelf toegevoegd. Ik doe dus veel moeite om een baan te vinden. Helaas is het tegenwoordig zo, dat je vaak niet eens een reactie terug ontvangt op je met zorg geschreven motivatiebrief. Als ik al een reactie ontvang, is dit vaak een negatieve, waarin ik word afgewimpeld met de tekst: “Helaas hebben wij iemand gevonden die meer in het profiel past, maar we wensen u veel succes met uw volgende sollicitaties.” Fijn. Bedankt. 10 punten voor de moeite, wat uitkomt op -65 (!). Zoals je kunt zien, staat mijn energiepeil er niet al te best voor: -30 is de uitkomst van alle onderwerpen op mijn lijstje.

Energie Management Voorbeeld 5

Nu weet ik in ieder geval waar mijn energie aan opgaat, maar ook waar ik energie van krijg. Heel handig om af en toe voor jezelf in te vullen, om de balans van je leven eens even op te maken. Voor mij is het een handige tool, ik hoop voor jullie ook. Veel succes met het maken van jouw eigen ‘winst/verliesrekening’!

Bepaal wat essentieel is en verwijder de rest uit je leven.

Over de Auteur
maxine rouwendalMaxine Rouwendal schrijft over het dagelijks leven inclusief tips over diverse onderwerpen. Maxine is moeder en studeert voor HBO Psychosociaal Counselor. Lees meer op The Daily Max

Reacties

Reacties

 / No Comments  / in Positieve Energie

Comments are closed.